Въпроси и отговори


Какво съдържа БОРОВИТАЛ? | Нагоре

Всяка капсула БОРОВИТАЛ съдържа 250 mg сух стандартизиран екстракт от плодовете на американска червена боровинка (Vaccinium macrocarpon L.) и помощни вещества: магнезиев стеарат, аерозил, микрокристална целулоза.

БОРОВИТАЛ е с ниско съдържание на калории, мазнини, натрий и нисък гликемичен индекс.

Общият антиоксидантен капацитет на червената боровинка постоянно я нарежда най-високо сред почти всички обичайно консумирани плодове и зеленчуци. Екстрактът от червена боровинка съдържа три вида флавоноиди: флавоноли, антоцианини и проантоцианидини / PACs/, също така и витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества, катехини, есенциални мастни киселини, каротеноиди, фитостероли, диетични фибри и др. Сред флавоноидите най-широко проучени са кверцетин (quercetin), цианидин (zyanidin) и пеонидин (peonidin) поради антиоксидантната им ефикасност, кардиозащита и потенциална противоракова активност.

Двадесет милиона европейци, използват продукти от червена боровинка като антиоксидант или в други ползи на здравето.Какво означава PACs /proanthocianidins/? | Нагоре

proanthocianidins

Клас на флавоноидите, наричан по-рано кондензирани танини. Известни са също като олигомерни проантоцианидини, ОПЦ /oligomericproanthocyanidin, OPCs/.


В последното десетилетие са проведени множество изследвания с PACs, показващи различни ползи за здравето, главно антиоксидантна защита срещу сърдечносъдови заболявания и рак.

Те са заслужили репутация на звездни антиоксиданти, които най-ефикасно неутрализират свободните радикали и потенцират останалите антиоксиданти, внесени или произведени в организма. Потенциално вредните свободни радикали причиняват най-видими признаци на стареене на кожата, но също и стареене на имунната система.

PACs се съдържат в много дървесни растения, в гроздовите семена, горски плодове, бобовите обвивки, ечемик и др. PACs /proanthocianidins/ от червена боровинка са различни по своята структура, известна като „А-тип” (виж изображение 1). С тази специфична структура се обяснява по-големия им антиоксидантен капацитет и уникалния им механизъм на „антисцепление” към патогенните бактерии.Какво е ефект на антисцепление? | Нагоре

Ефектът на антисцепление (също антиадхезия, антиприкрепване) е механизъм, чрез който PACs и останалите фитокомпоненти в БОРОВИТАЛ възпрепятстват закрепването към човешките клетки на бактериите Е. коли, причинители на цистит, уретрит и де.,бактериите H. Pilori на стомаха и началото на тънките черва, бактерията Streptococcus mutans, причинител на зъбния кариес и др. След като не се прикрепят към лигавицата на пикочния мехур и други органи, което е необходимото първо стъпало във всяка инфекция, патогенните бактерии биват изхвърлени от организма по естествен път. Ефектът на антисцепление се обяснява в редица научни изследвания с химични промени и с различни въздействия върху бактериите, които не позволяват придържането им към клетките приемници.

Специфичният ефект на антисцепление на БОРОВИТАЛ се проявява в пикочните пътища, стомаха и устната кухина.

Механизмът на антисцепление към патогенните бактерии продължава 8 до 10 часа след приема. Две капсули БОРОВИТАЛ, разпределени в два приема за денонощието, може да бъдат достатъчни да държите бактериите „ в шах” през целия ден.Може ли БОРОВИТАЛ да помогне при диети за намаляване на теглото? | Нагоре

Силният полифенолен антиоксидантен комплекс на БОРОВИТАЛ и другите важни растителни съставки в него, могат да помогнат за защита на имунната система, предпазване от бъдещи рискове за здравето и запазване на свежия вид на кожата при различни диети за отслабване и контрол на теглото. Прочети повече.


Има ли противопоказания и/или странични действия на БОРОВИТАЛ? | Нагоре

Като цяло няма странични ефекти. Да не се използва от хора алергични към някое от помощните вещества или към растения от вида Vaccinium.
Може ли да се приема БОРОВИТАЛ от бременни и деца? | Нагоре

Да, може да се приема от бременни и кърмещи жени и от деца над 5 години.

Поради хормонални промени и други причини, бременните жени са изложени на по-голям риск от инфекции на пикочните пътища. За съжаление, подобни инфекции могат да бъдат допълнителен риск за здравето на жената и нероденото дете, тъй като са свързани с преждевременно раждане и ниско тегло на новородените.

БОРОВИТАЛ може да помогне на жените по един здравословен и икономически ефективен начин да намалят риска от уринарни инфекции по време на бременност. Препоръчително е бременните жени да се консултират с наблюдаващия лекар за хранителния си режим и лекарства и препарати, които приемат.Пресният плод на червената боровинка има ли същите ползи за здравето като БОРОВИТАЛ капсули? | Нагоре

Да. Консумирайте разнообразни плодове и зеленчуци както пресни, така и здравословно приготвени. Според Световната здравна организация, недостатъчният прием на растителна храна е сред основните причини за тежките хронични заболявания на съвремието като хипертония, заболявания на сърдечносъдовата система, диабет, рак и други и причинява смъртта на 2.4 милиона души годишно. Препоръчва се да се приемат пет порции от разнообразни плодове и зеленчуци дневно.

Трябва да се вземе предвид, че червената боровинка има специфичен тръпчиво-кисел вкус, което ограничава донякъде приемането в прясно състояние. Този плод не е достъпен целогодишно, а консервирането или приготвянето на сокове и други продукти изисква прибавяне на захар и/или други консерванти и добавки. След директна консумация и консумацията на сокове, трябва щателно да се измият зъбите, поради неблагоприятен ефект от съприкосновението на киселините от свежия плод със зъбния емайл.

БОРОВИТАЛ ще Ви помогне когато нямате достъп до свежия плод на червената боровинка или искате да избегнете някои от недостатъците на директната консумация на плод или сок. Една опаковка БОРОВИТАЛ съдържа 40 броя желатинови капсули, разпределени в 4 блистера. Блистерирането е най добрата форма за опаковане, запазване и съхранение на растителните екстракти.Колко продължително може да се приема БОРОВИТАЛ? | Нагоре

Колкото е предписано от лекар, в останалите случаи имайте предвид следното:

Повечето клинични изпитвания с продукти от червена боровинка относно действието им на „антисцепление” към патогенните бактерии, са били с продължителност от 1 до 6 месеца. По принцип фитотерапиите в подобни случаи са продължителни, но е добре да включват периоди на прекъсване. Препоръчителната доза от 1-2 капсули БОРОВИТАЛ дневно, е близка до обичайното количество плод, което човек може да приеме с храната и практически безопасна за продължителен период. Независимо от това, ако сте го приемали без прекъсване в продължение на няколко месеца /например за ограничаване на някои инфекции , добре е да направите известна „почивка”.

При инцидентни рискове от инфекции на уринарния тракт , вземете еднократна доза от 6 капсули за 24 часа, разпределени в три приема. Тази еднократна доза може да се повтори за още 24 часа. Във всички останали случаи на констатирани и/или задълбочени инфекции Ви препоръчваме дозата от 6 капсули дневно /3х2/ за период, който е предписан от лекар.

При приемане на БОРОВИТАЛ за обогатяването на хранителния прием с най-ефикасни антиоксиданти, и други растителни съставки, ключово важни за сърдечносъдовата и имунната система, не се определя продължителност на приема, тъй като не е нужно да го използвате ежедневно и без прекъсване. Важно е да се храните пълноценно.

БОРОВИТАЛ не може да замести рационалното хранене, но може да го допълни и да Ви помогне, например в следните случаи: ограничения, продиктувани от някаква диета (необходимост от намаляване на въглехидратите, намаляване на калории, намаляване на плодовете), други несъществени или по-значителни ограничения в разнообразното хранене, продиктувани от затруднено снабдяване с пресни плодове и зеленчуци, еднообразие на достъпните плодове и зеленчуци, динамично ежедневие, повишена необходимост от антиоксиданти и други.

Дори и при достатъчен прием на плодове и зеленчуци, включително пресни, БОРОВИТАЛ ще се включи чудесно във всяка диета, обогатявайки я с уникални, рядко срещани в останалите източници, но много ефикасни антиоксиданти и фитоелементи.